16:00

Ohtana/Aapua FF

Referat: Jokkmokks SK - Ohtana/Aapua FF

Ohtana/Aapua besegrar Jokkmokk på bortaplan med 5-1 (3-1).

OAFF börjar med vinden i ryggen och skaffar sig ett kraftigt spelövertag. Första riktiga målchansen kommer i den 10:e minuten när Pär Alapää kommer till avslut från ca 10 m men volleyskottet smiter utanför. I den 24:e minuten slår Magnus Jatko en vänsterhörna som går över flera spelare till Mika Liikamaa som säkert nickar in bollen till 1-0. Två minuter senare slår firma Jatko/Liikamaa till igen, denna gång en frispark från Magnus som går förbi flera spelare till en framstörtande Mika som springer in med bollen till 2-0. Glädjen blir dock kortvarig när Jokkmokk i den 29:e minuten kommer fram i ett av lagets få anfall i första halvlek, skottet från 16 meter smiter in vid Felles högra stolpe till 2-1. OAFF fortsätter dominera men skapar inte några giftigare lägen förrän i den 43:e minuten när det åter är en fast situation som bär frukt då Örjan Pääjärvi slår en högerhörna som når Adam Zingmark som enkelt stöter in 3-1. Vi går till paus med ledning 3-1, rättvist även om Jokkmokks mål känns lite onödigt.

Andra halvlek får OAFF spela i motvind och farhågorna fanns att Jokkmokk skulle få mer att säga till om. Det blev inte alls så utan OAFF spelar nu sin bästa fotboll under den inledande 25 minuterna. I den 53:e minuten lurar Örjan JSK:s back upp på läktaren med en fantastisk dribbling, inlägget blir perfekt där Adam från bra läge nickar i ribban. Två minuter senare är det Johan Svanlöv som gör en fin dribbling inne i straffområdet och blir fälld. Magnus Jatko bredsidar säkert in straffsparken till ledning 4-1. OAFF fortsätter skapa chanser men lyckas inte riktigt i avslutningarna. Jokkmokk kommer bättre in i matchen och Felle tvingas till en jätteräddning i den 70:e minuten, minuten senare är det kalabalik i vårt straffområde där Magnus till slut kan rensa bort bollen. I den 80:e minuten är det dags för inhoppande Hector Garcia att presentera sig när han från 25 meter prickar stolpen. Strax efter får Jokkmokk sin bästa chans när Felle släpper en retur rakt i banan men skottet från fritt läge går utanför. I den 88:e minuten får Hector bollen ca 10 meter utanför straffområdet och nu sitter kanonen tätt intill målisens stolpe till slutresultatet 5-1.

Som helhet gör OAFF en gedigen insats där alla gör bra insatser på en svårspelad plan, speciellt med den vind som rådde. Backlinjen övertygade rejält med bland annat tre mål framåt. Dagens extra plus i backlinjen går till Mika Liikamaa som med sina två mål gav laget arbetsro. Mittfältet jobbade också stenhårt och dominerade bollinnehavet stort. Det extra plusset bland mittfältarna går till Örjan Pääjärvi som var mästerlig som bollvinnare men även som framsprelare. 43 år ung visar han fortsatt en gnista som driver hela laget till att alla ger 100%. Framåt visade Adam Zingmark en teknik som nästan var osannolikt bra, bollarna nästintill dog vid alla nedtagningar.

Domare Simon Granström skötte sig väl i en relativt lättdömd match.